Norges største skole vekker oppsikt
Det var stor fest og god stemning under åpningen av Kuben Yrkesarena i Oslo i fjor høst. Statsminister Erna Solberg og NHO-leder Kristin Skogen Lund var snorklippere, og direktør Astrid Søgnen i Utdanningsetaten i Oslo erklærte stolt at «nå kan vi ikke klage på omgivelsene hvis vi ikke klarer å trekke ungdom til yrkesfag».
Størst i landet
Det yrer av liv i det 42.000 kvadratmeter store bygget i Kabelveien på Risløkka. Det skrus og mekkes, hamres og slås. Det klippes og sys, regnes og beregnes. Kuben Yrkesarena er den største skolen i landet, dimensjonert for opptil 2000 elever.
Ved Kuben videregående skole tilbys 32 studier, inkludert to for studiespesialisering. I tillegg rommer bygget Fagskolen i Oslo og Akershus, Lærlingsenteret for byggfag og Kuben kurs- og teknologisenter.
Stor interesse
Målet med skolen er å skape større interesse og heve statusen for yrkesrettet utdanning. I tillegg er det en målsetting at flere unge fullfører utdanningen de starter på. Og allerede er det mye som tyder på at Kuben Yrkesarena innfrir forventingene.
– Etter bare ett års drift økte søkermassen markant, opplyser Undervisningsbyggs prosjektleder Roar Grøtting. Han framhever betydningen av et godt undervisningstilbud og et innbydende fysisk miljø.
– Det er tydelig at elevene trives på skolen og liker bygget. Den særpregede arkitekturen og de mange praktiske løsninger bidrar til et stimulerende læringsmiljø, sier Grøtting og forteller at det også er bygget for fremtiden.
– Blant annet kan veggene i verkstedene i første etasje enkelt flyttes hvis det oppstår nye behov i fremtiden.
Kuben vekker også interesse i fagmiljøer. Flere delegasjoner med «skolefolk» og «byggfolk» fra inn- og utland har kommet til Risløkka for å studere skolesenteret. Og nylig vant bygget Oslo kommunes arkitekturpris for 2014.
Glass, kobber og sink
Kuben ruver i terrenget, men med en fasade i tradisjonelle materialer som tegl, glass, sink og kobber harmonerer bygget likevel godt med omgivelsene på det gamle industriområdet nord-øst i hovedstaden. Her var i sin tid Standard Telefon og Kabelfabrik en av mange store arbeidsplasser, og ennå eksisterer en god del småindustri og verkstednæring i Kubens nærmiljø.
– Det gir gode muligheter for samarbeid mellom skole og næringsliv, og dette er en av grunnene til at skolen ble plassert akkurat her, påpeker Grøtting.
Byggeledelse ved OPAK
OPAK har vært inne i prosjektet fra start til mål. Selskapet har vært hovedbyggeleder og byggeleder for tekniske installasjoner, elektro og VVS samt inventar og utstyr. Kuben Yrkesarena ble bygget av AF Gruppen i en totalentreprise.
– Dette har vært et avansert byggeprosjekt. Allerede før spaden ble satt i jorden i 2010, hadde bygget vært under planlegging og prosjektering i lang tid, sier ansvarlig for byggeledelsen i OPAK, Per Magne Betten.
Han sier selskapet er stolt over å ha bidratt i utviklingen av Kuben Yrkesarena.
– Det er morsomt å være en del av et prosjekt som får så mye positiv oppmerksomhet.
Fant ikke frem
I omfattende byggeprosjekter oppstår det alltid utfordringer som må løses underveis. I tillegg ble arbeidet med Kuben påvirket av en storstilt utbygging av infrastruktur i området rundt Økern.
– Til tider bød det på problemer å få inn leveranser. Sjåførene fant rett og slett ikke veien til byggetomten, sier Betten med et smil.
Kuben Yrkesarena er nå inne i garantitiden, og Betten gleder seg over at bygget som helhet fungerer godt.
– Nå jobbes det med å optimalisere tekniske installasjoner for kjøling, varme og ventilasjon, sier han.
Bygget ble ferdigstilt levert i henhold til framdriftsplanen og kostnadsrammen på ca. 1,5 milliarder.
– Det er vi godt fornøyd med, konkluderer prosjektleder Roar Grøtting.