Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Kriminalasylet

Fasaderehabilitering av Kriminalasylet

Oppdragsgiver

Statsbygg Region Midt-Norge

Verdi (prosjektverdi)

Ca. 10 MNOK

Enheter

Størrelse

Tidsrom

2022-2023

OPAKs rolle

Byggeleder og SHA-koordinator utførelse

Entrepriseform

Generalentreprise

Faser

Gjennomføring

OPAKs honrar

Beskrivelse

Kriminalasylet ble oppført i 1833 og tatt i bruk i 1835 som «slaveriet på Skansen». Bygget er i dag leid ut til Justismuseet, som viser datidens syn på behandling av sinnslidende, hvordan de ble innesperret og overvåket. Bygget er på 3 etasjer med kontorer i første etasje, publikumsutstilling i andre etasje og lager i tredje etasje. Bygget er administrativt fredet i Verneklasse 1, fredning. Fredningen gjelder både eksteriør og interiør, slik at konstruksjoner, materialer og romløsning skal beholdes i sin opprinnelige stand så langt som mulig

Utomhusarealer er satt i verneklasse 2, bevaring.

På grunn av fredningen har alle tiltak måttet godkjennes av fylkesantikvar.

OPAK Trondheim AS har bistått Statsbygg med byggeleder og SHA-koordinator utførelse ved rehabilitering av fasade, tak og vinduer.

Alle vinduer ble demontert og fraktet til verksted. Treverk ble rengjort for løs maling, glass ble tatt ut og kittet på nytt,. Ødelagt treverk ble byttet ut, og enkelte vinduer ble supplert med nye glass. Hengsler og beslag ble kokt i linoljsesåpe, med påfølgende linjeoljebad. Deretter ble disse overmalt med linoljemaling. Eksisterende gitter ble rust- og overflatebehandlet. Sålbenker ble påforet og/eller erstattet. Nye sinkbeslag ble etablert. Sprekker og bom i fasadens puss ble hugget bort, og nye typer kalkpuss ble avklart med kulturminnefaglige rådgivere og fylkesantikvar. Det ble gjennomført drenerende tiltak i grunnen.

Bildegalleri

No items found.

Utvalgte referanser